nuffnang ads

ads sense

Jumaat, 30 Mac 2012

Balik Kampung...

Selasa lepas, aku berpeluang pulang ke kampung halaman. Kepulangan aku kali nie, bukan suka2 tapi kepulangan aku adalah tujuan nak ziarah mak mentua aku. Yup, mak mentua aku kini sakit terlantar diatas katil. Mak mentua aku memang before nie memang sakit (Darah tinggi, kencing manis. Kini Buah pinggang sebelah dah rosak plak). Tak sangka last month dia jatuh kat toilet, buat dia terus tak bleh bangun.. Sedih plak tengok, tuh pasal laa aku ambik cuti dua hari balik kampung (last minute planning)... Dia slalu tanyakan En. Y bila aku dan Si kecik nak balik kampung.. So, sebab nak penuhi pemintaan dia, kebetulan plak En. Y memang nak balik kedah sebab ada hal penting yang perlu dia selesaikan..

Masa balik kedah, memang tak sempat nak spend time pie jalan-jalan carik makan Tapi, tempat yang wajib kami pie (kalau balik kedah memang wajib laa singgah) Restorant Nasi Royale Hijau Kuning.. Pehh memang En. Y akan tanya kat mana nak pie makan.. Dan dia akan tau apa yang terlintas kat kepala bila pulang ke kampung..

Nasik Royale nie memang banyak branch kat kedah. Tapi port yang slalu kami pie kat sini laa.. Macam mana nak pie? Senang jaa, ambik exit Tol Alor Setar (S). Then dari tol lepas traffic light ke dua, belok kanan. Lepas tuh, terus sampai nampak belah kanan ada Petrol Station BP.. Kena buat U-Turn.. Tara kat Petrol Pam BP tuh memang akan nampak signboard NASI LEMAK ROYALE.. Kalau rasa sesat, korang bleh tanya orang. Gerenti orang kedah memang tau laa kat mana letaknya tempat nie..


Kita lupakan favourite food aku tuh, masa balik rumah pak ketua dapat laa aku spend time ngan anak buah aku sorang tuh (best friend adam..). Sapa lagi kalau bukan si boboyot (nama Rafiq Danish. Tapi badan memang fuhh mantap beb...). Si boboyot nie anak my youngest sister. So bila adik aku pie kerja, mama ngan pak ketua laa ditugaskan untuk menjaga si boboyot nie...

Dua budak notty yang suka buli mak tok...

Adam : Ghafiq.. best tak dok ngan mak tok dan tok abah...?
Rafiq : Uihh best. sebab mak tok slalu suka dukung kite... Tok abah plak lagi best..sebab tiap2 hari bleh tengok citer Opera Van Java...

So, sepanjang dua hari balik kedah memang tak de buat apa pun.. Hanya time petang pie tengok mak mentua (sebab tengah hari hujan)..Lepas tuh tak dan nak singgah pie mana dah.. Nie tak tau bila laa nak balik kedah lagi.. Tunggu raya laa alamatnya.. 

Tiada ulasan:

nuffnang