nuffnang ads

ads sense

Isnin, 14 November 2011

Perpisahan yang dipinta

Wahh, title giler punya sentimental...Memang aku tak mintak untuk berpisah dengan En. Y..tapi memang terpaksa berpisah.. Okay, okay jang pikir yang bukan-bukan...kami berpisah bukan untuk selamanya tapi berpisah sebab En. Y terpaksa menjalankan tugas yang perlu dilaksanakan...

Ingat lagi, masa En. Y hantar aku balik ke rumah tok ketua (sebelum nak bersalin). Masa En. Y nak balik ke Kuala Lumpur, time tuh tak lagi emotional..Tapi bila malam menjelma, tetiba sayu plak rasa hati nie... Haa ambik kaw, tetiba air mata jatuh menitik kat pipi...Aduhhh, masa tuh aku terfikir kenapa bleh jadi terlebih emotional... Before this aku dok rumah kak su tak balik dan tinggalkan En. Y sorang diri tak plak nak menagis macam nie. Mungkin jarak memainkan peranaan jugak kot?

Selepas aku bersalin, En. Y dah ambik cuti selama 10hari (termasuk sabtu, ahad dan cuti raya qurban yang jatuh hari isnin). Pada permulaan tak plak rasa rindu.. tapi bila 3hari before dia nak berangkat ke kuala lumpur.. En. Y slalu cakap kat anak dia..

"Abah dah nak balik sabtu nie...Jangan naughty..naughty dan jangan susahkan mama dan maktok tau..jadi anak yang soleh.." Tuh laa tiap-tiap hari pesanan dia pada si kenik.... Si kenik plak macam faham, mata klipok, klipok tengok muka abah tuh...

Kalau tak dia cakap nak balik sabtu malam ahad tuh jugak..tapi mungkin sebab berat hati nak tinggalkan anak, dia buat keputusan nak balik ahad petang... Alasan, kalau dok rumah nanti boring tak tau nak buat apa.. So hari sabtu tuh dia bangun awal sangat... Aku tak mintak tolong tengokkan anak, dia dah tercegat dok sebelah katil anak...Ngadap laa muka anak tuh sambil sembang ngan anak (biarpun anak dok tidor).. Bukan takat tuh ja, bila aku buatkan susu, dia yang slalu cakap panic nak susukan anak terus volunteer diri nak menyusukan anak.. Memang lain sungguh En. Y masa nak balik tuh...

Malam sebelum En. Y nak berangkat, kes yang sama berulang kembali...tapi kali nie lagi teruk.. Wahhh, aku emotional depan-depan En. Y terus...Tak dak dah nak cover-cover comey... Aku tau En. Y pun berat hati nak tinggalkan kami dua beranak (aku dengan si kenik).. Mana taknya selama 10hari dia cuti semasa aku bersalin nie..Ini lah pertama kalinya dia datang tido dekat ngan aku... (Wahh, kalau orang tua-tua dengar mau kena aku nie..Orang pantang mana bleh tido ngan suami...mau kena halau si suami tuh). Time tuh memang terharu, sayu..semuanya ada laa.. Mana taknya dia bisik kat aku suruh jaga diri dan anak elok-elok... Wahhh...mana tak nagis woo..masa aku pantang 10hari, En. Y banyak tolong aku.. Tolong aku ikatkan bengkong (sampai rampin..gara2 nak badan bini macam mula-mula dia jumpa dulu), tolong asahkan buah pala, then sapukan kat badan aku.. tolong jagakan anak bila aku tido... tolong tukarkan lampin (boleh kira la skali dua dia tolong..huhuhu).. jadi pak guard pada aku dan si kenik tiap-tiap malam...

Aku cut the story..

Hari ahad (Semalam laa), dia suruh bapak aku hantar dia pukul 10pagi. Tapi apakan daya, kekecohan berlaku kat dalam family aku. Dimana adik aku kena tahan kat hospital..So dia postpone perjalanan dia ke waktu tengah hari.. Time tuh la dia belek sungguh anak dia... Sat-sat dukung anak..sat-sat belek anak... Pukul 1.00tgh hari mood dia nampak macam berubah. Nampak Macam moody je.. Mata nie dah macam nak nagis..Tapi biasa laa nak jugak cover comey...

Bila papa cakap jom ja (tanda nak hantar laa)..terus dia sua tangan untuk aku salam..tak sempat aku nak angkat muka. Dia terus tarik tangan dia suruh aku masuk dalam..Aku cakap aku nak hantar dia kat depan gate..Dengan nada agak tegas suruh gak aku masuk...Aku tengok dari pintu rumah. Dia tak toleh dah belakang... Melulu terus jaa naik kereta... Waa lagi sebak woo gaya macam nie..

Adik aku cakap, sebab kenapa lelaki buat macam tuh??? Sebab depa tak nak tunjuk depa tengah sedih... Kalau depa toleh, sure air mata akan turun punya... Yeke? Mungkin kot sebab lelaki pun manusia. Cuma yang bezakan lelaki dengan perempuan adalah ego depa jaa.. Tuh pendapat aku laa...tak tau la kot2 ada pendapat lain kaa...

Agak-agak korang penah tak alami situasi macam aku nie?


Really miss you sayang... (Last picture before dia nak balik KL)

2 ulasan:

FiraHamzah berkata...

alaaaa sedih aje baca story ko nih..seriyess la sedeyyy.. :( jauh tuh berpisah..nak jumpa pun lama lagi..mau la si bapak tu rindu kat anak & wifey dia kan..
eh, takleh ek laki tido skali masa pantang? hikhikhik, lokman ok aje..sebab leh tlg2 jagakan baby masa kite tak larat nak bgn tengah2 malam kan..hehehe (alasan)..hihi

NanAFarhanA berkata...

tuh laa.. baru berpisah 2 hari dh terasa mcm 2bln x jumpa..br aku tau mcm mn org kata berjauhan lebih baik dr slalu jumpa..huhuhu..laa nie tiap-tiap jam / kalau ada free time dia akan call aku... bila tanya "haiii, rindu kaa? sbb baru ja td call nie call lagi".. tau dia cakap apa?

rindu kat baby je. kat mama tak rindu pun...haipp debushh..

pasal tidor tuh, mama aku dan tukang urut aku cakap org tua dulu2 mmg x bg suami dok dekat ngan isteri. takut jadi yg bukan2..bukan tuh jaa si suami x bleh tgk anak jugak sampai habis pantang..kalau nampak kelibat suami dok intai..haa siap laa..mau kena hambat punya lepas tuh...

nuffnang