nuffnang ads

ads sense

Isnin, 3 Disember 2012

CAR SEAT


Bagi aku, sejak lepas pantang sampai sekarang, aku amat memerlukan car seat demi adam. Ia at mudah bagi aku untuk driving seorang diri dan adam akan aku tempatkan di car seat. Bukan sahaja aku drive sorang, bila keluar dengan en. y pun, kami akan pastikan adam duduk di dalam his own car seat. Alhamdulilah, bila dah dilatih memang dia tak banyak songgeh. His a good boy bila dok dalam tuh.

Sebelum nie, aku pakai quinny zapp carrier. Aku suka quinny zap nie cos it's 2 in 1. Maksud aku dia boleh dijadikan car seat dan jugak stroller. Senang kan kerja aku.. Tak payah nak using banyak2 benda dalam kereta. Okay aku tak nak cerita pasal stroller lagi. Back to the main subject.


Sejak kaki dia dah boleh melepasi car seat tuh, dia mula meragam. Memang aku tahu, it's time for me to find the new car seat untuk dia. Car seat dia sekarang hanya sesuai untuk baby sahaja. Mama tau, anak mama now dah rasa dia bukan baby. Now dia nak tengok lampu2 dan kereta kan..





Memang aku akui, agak sukar untuk aku membuat pilihan nak mencari car seat yang sesuai untuk adam. Terdapat macam2 brand, bentuk dan jenis car seat untuk kanak2 nie. Benda yang paling aku perlukan adalah

1. SAFETY
2. COMFORT
3. PRICE
4. CAN USE IT IN LONG TERM
5. EASY TO USE - Almaklum la, mama dia nie nak senang

So.. aku ada la a few design yang aku suka...


1. HALFORD PREMIER ZEUS PLUS - RM600+


Product Features:





- ECE 44/04 Certified (European Standard)




- Installed with a 5-point belt harness


- The height of the head rest and harness belts can be adjusted at teh same time so that the Halford Premier Zeus Plus grows with your child



- Suitable from new born to 4 years of age


- Weight limit at 18kg


- Storage compartment behind car seat





2. SPARCO BABY CAR SEAT 700K - RM600++

Features: 
* Group: 1 + 2 +3* Weight : 9 – 36 kgs.
* Age : 9m – 9y (aprox)* Anchorage system: Universal
* Homologation: ECE R44/04
* 5-point safety harness with one pull adjustment for children from 9kg to 18kg.
* Performance chest pads harness.
* Height regulable harness.
* Seat shape correctly position lap belt when used as a highback booster seat.
* Easily regulable headrest with an only hand.* Extra comfortable and washable cover.
* Side impact protection with deep, softly padded side wings.




3. RECARO: Young Sport Topline Car Seat - RM1,500++


Yang nie aku suka kes kakak aku bg anak2 dia dok dalam nie. Memang aku rasa safety dan comfy sangat coz anak2 buah aku mmg tak meragam bila dok dalam nie. Yang paling best, seat nie memang tak panas ye la kain yang digunakan jenis baldu.. Tapi aku rasa aku harus let go niat nie coz it's quite pricy..Hmmm




Features:

* one seat for children from approx. 9 months up to 12 years (9 – 36 kg).
* integrated 5-point belt and headrest that can be
* adjusted 3 times for Group I (9 – 18 kg), 3-point-belt
* in vehicle and headrests that can be adjusted 2 times
* for Groups II and III (15 – 36 kg).
* Outstanding seat comfort and air circulation: 
through the use of ergonomically moulded foam


* used in the automobile industry.
* Belt clamp: 

the seat can be secured to the car more easily; the car seat

* belt can be tightened even if the belt clamp is locked.
* High-quality coverings:
* all covers are removable and suitable for machine wash at 30 °C.



4. Maxi-Cosi: Priori XP Car Seat - RM1,000++


    Features

    Product Descriptions:-
    • Suitable for children 9 months to 4 years (9 to 18 kg)
    • Side Protection System offers optimal protection against side impact
    • Easy to adjust the harness height
    • The tensioner securely tightens the seat belt
    • Single handed adjustment to change from sit to sleep position (4 positions)
    • Practical belt hooks: retain seat belt when seating your child
    • Cover is easy to remove and washable (spare covers are available)
    • Forward facing car seat and installation with 3-point belt
    • Conforms to ECE R44/04

    So, mana satu pilihan aku?? Tunggu laa next entry Insya Allah aku akan review adam's new car seat...

3 ulasan:

With Julia berkata...

huh! gojes2 la semua car seat nih...mana satu nak buat pilihan hehhe

Aty_Fared berkata...

tengah mencarik car seat gak nih....

NanAFarhanA berkata...

Julia : Tuh laa.. masih discuss dengan hubby.. Insya Allah pilihan dah ada.. tunggu sampai je..hehehe

Aty : mesti qaleef punya comey dan gempaq kan..hehehhe

nuffnang