nuffnang ads

ads sense

Khamis, 9 Ogos 2012

PERSIAPAN RAYA 2012

Kalau cerita pasal persiapan, mesti sekarang nie ramai dah dok kalut membeli barang2 persiapan nak sambut raya kan..Tahun nie aku banyak berhabisan dekat si kecik. Ye la tahun nie tahun pertama dia nak beraya compare tahun lepas dia beraya kat dalam perut mama dia kan.. 

PERSIAPAN BAJU
Alhamdulilah, persiapan untuk baju melayu aku buat pada awal2 bulan puasa (aku ada tulis entry pasal nie). Bagi aku masa tuh masih banyak pilihan size baju untuk si kecik dan si abah. Lagi pun aku tak suka nak beli last2 minute. Ye la nanti bila dah tak da size kesian kat si kecik alih2 pakai je baju harian.. Ye la mama dia nie kan over excited nak bagi anak dia nampak henchem.. Hehehehe

Baju untuk aku plak, macam entry yang lepas aku ada beli baju kurung warna purple yang masih belum pakai lagi. Cuma warna purple dia lain sikit... Tak kisah la  



Songkok - Yang nie pun aku beli masa kita first puasa. Sebelum beli baju melayu mama dia dah pie carik songkok dulu. Mak aih mak dia nie memang betul2 over kan.. Heheheh Ye la, lagipun kepala anak aku nie bukannya besar sangat susah nak cari size. Lagipun kepala anak aku size 17" suku, kebanyakkan yang jual size 18" ke atas.. Haa mana mak dia tak gelabah biawak.. So aku kena la cari cepat2 pie carik kan.. (bukan ko takut nanti habis ke). Songkok untuk paknya? Paknya kata songkok ada satu tuh cukup la, bukan pakai selalu pun. 

Sampin - Sampin untuk adam aku beli skali masa beli baju melayu. Kebetulan ada sampin yang match dengan warna baju melayu dia. Untuk pak dia, as usual ayat yang akan keluar " tak payah la, sampin nikah dulu ada pakai je la yang tuh". Masa balik rumah tetiba terpandang kat sampin En. Y, kebetulan corak kat sampin abah dan anak sama cuma warna je lain. Yeaa.. tuh kira matching tak?? Hehehe



BAJU UNTUK BERJALAN
Baju untuk adam, aku banyak belikan kat dia kemeja. Ntah aku suka sangat tengok budak pakai baju kemeja berbanding t-shirt. Bagi aku bila budak pakai kemeja terserlah kecomelan mereka. Adam sekarang dah punya lebih kurang 4pasang baju kemeja.. 3pasang jeans panjang, sepasang jeans pendek dan 2pasang overall.. 2 pasang t-shirt basah..

Mama dia, wahh tahun nie mama adam cuma beli 3pasang baju kurung je.. Yang bestnya mama adam nie dah kemaruk dengan baju NURBARAKAH (cheh beli pun baru sepasang)...Nie kes kakak aku num 2 heret aku ke butik depa yang terletak kat wangsawalk mall. End up aku terbeli sepasang laa.. Yang lagi 2 pasang aku beli kat masjid india.

Baju tunang.. Recycle balik..Hehehehe


Jubah tahun lepas dipakai masa ngandung... 


Ada akan bawak balik jugak baju2 kurung aku yang lepas2 (baju tunang dan jugak jubah masa aku ngandung dulu. Rasanya boleh pakai lagi kot..Huhuhu

KASUT
Untuk adam, aku beli thru internet je. Aku beli kat Dyeana Ang (klik saja kat sini). Dah 3pasang aku beli kat dia sejak adam usia 3bulan lagi.. Kebanyakkan kasut2 dan design2 dia comey2. Memang aku suka sangat2.. Service dia pun agak laju dan pantas. Kalau rasa2 nak check kasut2 yang comey just klik link dia tuh kay..


Aku dan En. Y plak tak beli.. Alah dalam almari kasut tuh dah berlambak kasut2 kami. Yang tak terpakai lagi pun ada. So bab nie kami utamakan kat si kecik je..

KUIH RAYA
Tahun nie aku cuma buat satu jenis kuih raya je. Tuh pun kuih raya yang aku buat jual. Mama dah pesan tak mau kuih raya banyak2 dan suruh bawak balik choc chip sebab tok ketua suka makan that cookies (yeaa, suka2 sebab ayahanda suka my cookies). Aku cuma pesan kerepak ubi pedas dan tak pedas.

Biar pun my MIL aku dah tak ada, tapi wajib gak belikan kat side suami terchenta. Ye la, kami masih lagi pie sambut raya kat sanakan..


DUIT RAYA
Tahun nie, aku langsung tak sediakan duit raya..hahaahahha(gelak jahat tuh). Aku biarkan je En. Y yang sediakan (tau la dia dapat bonus banyak.. pandai ekk..). Aku mungkin akan sediakan duit raya untuk my parents dan jugak untuk adam je. Yang lain.. nan hado.. Mak cik ampa nie ongkos kureng tahun nie.. Tapi kalau tetiba ada durian runtuh.. May be dapat aa kot.. Doa2kan la mok cik ampa nie dapat dduit jatuh dari langit kaa... Haaa untung tuh.. Hahahaha

Apa lagi rasanya persiapan kami banyak untuk si kecik kan.. Ye la nie la tahun pertama dia raya..

1 ulasan:

aTy _faRed~ berkata...

tahun ni beraye fes time ngan anak memang teruje lebih kan...:) persiapan lebih kat anak jer...

nuffnang